SË SHPEJTI TRANSPORT FALAS NË TIRANË

Image Alt
produktet

Lista e Librave

KOLË IDROMENO – themeluesi i artit realist shqiptar

L1,200.00

Autore: Eleni Laperi
ISBN : 978-9928-08-605-1

Kategoria: Tag:

Përshkrimi

Studiuesja e artit Eleni Laperi na sjell në një botim të plotë mbështetur në fakte e dokumente, në dëshmi dhe artikuj, botime periodike, arkiva shqiptare dhe të huaja, nga bisedat me studiues, pasardhës të familjeve të artistëve etj., figurën e KOL IDROMENOS si themelues të artit realist shqiptar.
Kolë Idromeno e nisi krijimtarinë e tij, kur gjithë shqiptaria po kthente sytë nga humanizmi, si një ndërgjegjësim historik për të rivendosur lidhjet me kulturën e të parëve, atë kulturë të cilën pushtimi osman pothuaj e kishte asgjësuar. Krijimtaria e tij shënon tentativën e parë të pavarur të një individi, i cili përdori artin pamor për të ringjallur në ndërgjegjen e bashkëkombësve dashurinë për kulturën e etnisë shqiptare, të ndryshme prej kulturës së etnive të tjera.
Idromeno ishte piktor realist, për shkak të temave dhe personazheve, që ai zgjodhi nga realiteti i Shkodrës së asaj kohe, për t’i pasqyruar në tablotë e tij, pa i zbukuruar, pa u shtuar elemente simbolikë, mbinatyrorë, apo ekzotikë.
Ai preferoi realizmin, jo sepse u nis të kundërshtonte artin klasik me figurat tij me proporcione të përsosura dhe frymën e tij heroike, as për të ngritur krye ndaj tematikave ekzotike dhe dramave të zbukuruara emocionale të ndonjë rryme shqiptare të artit neoklasik apo romantik.

 

Vlerësimet

Ende nuk ka Vlerësime

Bej ti veleresimin e pare “KOLË IDROMENO – themeluesi i artit realist shqiptar”

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rr. "Brigada VIII", Kati II Kutia postare 7467 Tiranë +355694044443 botime@mediaprint.al

    '